Моите десет of all time. (Under construction. Drop by later.)

От няколко месеца обмислям този пост, спираше ме мързела да се напъна да включа и изключа някои от най-най-любимите ми заглавия, а и нежеланието да го правя. Включването и изключването имам предвид. Но, о, happy days, днес мързела ми магически се изпари и усещам порив за писане. Реших, че ще се огранича в десет заглавия, защото иначе мога да пиша до безкрай, а това няма да ми го направи по-лесно.

Ще направя едно уточнение само – нито едно от заглавията, които ще прочетете не е нито на първо, нито на последно място. Стига ми факта, че трябва да се огранича само до десет, оставаше и да се опитвам да ги степенувам. И понеже не мога, затова няма да са под номер 1, 2, 3, etc, а просто по заглавия. Изобщо не мисля да се впускам в сюжетите на филмите, да си знаете, просто ще ги отбележа и ще кажа по няколко думи.

Warning: Ако смятате, че тук ще видите заглавия, като Casablanca или early Хичкок, сега е момента да затворите блога ми.

The Big Lebowski

Голям, голям, голям! Наистина.

the-big-lebowski

 

Знаете ли, че има религия Dudeism? No, really, има, с над 200,000 последователи. А, знаехте ли, че всяка година в няколко американски щати се провежда Lebowski fest, който започва да набира сила и в Европа? Или, че има Dudespaper вестник? Не? За мен причините за огромната фен маса на филма е абсолютно очевидна, но ако за вас не е, то гледайте непременно. И дотук приключвам с Лебовски обсесията ми, преди да съм се похвалила с тениските, чашата и the rug that ties the room together mouse pad… вече го направих, млъквам.

Trainspotting

Yeah! Обичам го този филм! Като бях малко келеме, така и не разбрах какво му харесват, но колко се радвам, че пораснах и поумнях. Велик Дани Бойл. Гигантски саундтрак!

 

Този филм остава в историята, а лично за мен е вечен, защото мога да го гледам всеки ден, до края на света, без да ми омръзне.

Лирическо отклонение. Сега се замислих, че ще вкарам цели три филма на братята Коен, което може да ви наведе на мисълта, че това е списък с техните най-добри филми. Бързам да ви поправя, обещавам, че няма да вкарам повече от три техни филма в класацията. Честно.

Fargo

Ами като сме на Коенската тема, поне да довърша, каквото бях тръгнала да казвам. Та това е следващото заглавие, което не бива да бъде пропускано.

tumblr_lxb0v7UWhn1qzdglao1_500

Въпреки началния надпис, не, филма не е по действителен случай, макар, че Братята твърдят, че някои от случките са базирани на реални събития, почти толкова нелепи. Макар, че наскоро четох къде-къде по-невероятни неща, случили се на реални хора, отколкото това, което става във Фарго. Горките монголци.

За Фарго – гледайте, гледайте!

There Will Be Blood

Дори не зная дали има смисъл да казвам нещо за този филм. Предполагам Оскара на Даниел Дей-Луис може да ви е накарал да гледате филма когато излезе, но ако сте го пропуснали, то отделете 158 минути от времето си, наистина си струва всяка една от тях.

Колко ги докарахме дотук? Четири, добре.

Минавам натам. За братята Коен не сме говорили скоро.

Burn After Reading

Тоя филм е просто hilarious! Адски образ на Брад Пит, ама адския! Нелепиците са отново запазена марка на Коените. Освен Брад, част от каста са Тилда Суинтън, Джон Малкович и дежурните Франсез Макдорманд, Джей Кей Симънс и Джордж Клуни. Абсолютно задължителен филм!

 

 

 

Fight Club

Тук нямам какво да ви казвам, понеже първо правило е никога да не се говори за Боен Клуб. И второто също. Затова ще ви плясна цитат.

Warning: If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this useless fine print is another second off your life. Don’t you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can’t think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? Do you read everything you’re supposed to read? Do you think every thing you’re supposed to think? Buy what you’re told to want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you’re alive. If you don’t claim your humanity you will become a statistic. You have been warned.

 

 

И за завършек, само ще спомена, ей така, да не ме биете вече, но The Ladykillers, No Country For Old Men и A Serious Man също не са за изпускане.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s